Dette er jo en evig diskusjon blant hjemmebryggere.

Opprinnelig ble disse brukt av Coca Cola og Pepsi til bruskonsentrat. Coca Cola brukte pin-lock mens Pepsi brukte ball-lock. Fysisk er Pepsi litt smalere og dermed litt høyere. Kjøper man nye fat i dag er det i hovedsak Pepsi-type som er i salg og man får dem i 19L, 12L og 9L. Man får også tak i fat som er i helmetall, disse refereres ofte til som Kina-fat.

Når det gjelder fat med G-kobling eller bryggeri fat som de også kalles så får man disse i tre hovedkategorier: rustfritt, rustfritt med plast/gummi kappe oppe og i aluminium. G-kobling er den europeiske standardkoblingen men det finnes flere, de vanligste er:

keg_couplers

I tillegg har det blitt mer populært i kommersiell sammenheng å bruke Key-Kegs, dette er en plast beholder med en «pose» inni som ølet skal oppi og man kan da karbonere det naturlig og bruker vanlig luft i beholderen slik at innholdet i posen blir klemt ut. Man trenger da ikke CO2 til hverken karbonering eller servering.

keykeg

Grunnen til at denne har blitt populær er at den resirkuleres som plast og trenger ikke finne veien tilbake til bryggeriet for å bli gjenbrukt. Og her kommer nok også litt av grunnen til hvorfor mange sverger til bryggeri fat.

Bryggeriene har meg bekjent nå faset ut 50L fat grunnet HMS da disse er fryktelig tunge å håndtere. Det vanligste i dag er 30L men de fås også i 10L og 20L. Prismessig har hjemmebryggerne kommet veldig godt ut fordi fatene har man kunnet kjøpe for panten som utestedene betalte, nemlig 300,- for et 30L fat. Dette har blitt vanskeligere fordi bryggeriene har blitt mye strengere ovenfor kundene på å pante da de ser fatene sine forsvinner fra syklusen.

Dersom du får tak i et «nytt» brukt fat må det modifiseres for enklere bruk. Her er en video som viser hvordan du åpner det. Når det er åpent fjerner du tappen som stikker ut og hindrer stigerøret å sprette opp. Når dette er gjort er det bare å skru opp og igjen uten å tenke mer på dette. Men HUSK: Dette er sikringen for at den ikke spretter ut dersom fu prøver å åpne med trykk. Ja, det har hendt at noen glemmer å sjekke trykk og da kommer den som et prosjektil.

Hva skal man velge? «Det du føler for.»
Jeg skal liste opp litt forskjeller, men i utgangspunktet så gjør de jo samme jobben.

  • Corny har større åpning og er dermed lettere å rengjør går ofte igjen som et argument. Jeg lar fatene mine stå med siste ølskvetten og med trykk når de er tomme, når de skal brukes skyller jeg et par ganger med varmt vann og deretter kjører jeg starsann gjennom. Jeg har gjort det samme med begge typer og jeg får ikke armene nedi Cornelius så ja, åpningen er større men ser ikke at det utgjør noen praktisk forskjell.
  • Corny har billigere koblinger. Dette stemmer, men det er også to koblinger, i tillegg til sikkerhetsventil. Prisen pr kobling til Cornelius er ca en 100,- lapp mens en G-kobling koster ca 400,-
  • Corny har flere tilkoblinger og dermed flere pakninger. På G-kobling sitter CO2 inn og øl ut i samme tilkobling. Man har et stigerør som man skrur nedi fatet, på toppen er tilkoblingen. Her er det en pakning som tetter mot koblingen og det er en mellom stigerør og fat. Ergo færre pakninger å bytte/sjekke ved lekkasje.
  • Corny kan stables oppå hverandre og fremdeles ha CO2-inn og øl-ut tilkoblet. (dette gikk ikke med noen gamle fat jeg hadde men ser ut til å være standard nå og flere år tilbake i tid) Dette kan ha betydning for stablemuligheter i en kegerator, men kan også løses med hyller for å fordele litt vekt bort fra bunnen av skapet. Ergo så hadde det ikke noe å si for mitt valg.
    corny-stablet
  • Corny kan karboneres uten at øl-ut er koblet til. Dette stemmer. For på en G-kobling vil ølet sprute ut om man ikke har blindet øl-ut eller satt på en kran. Dette kan løses med en picnic-kran eller en x-over til Corny. Jeg bruker sistnevnte, da har jeg også Corny kobling tilgjengelig når noen finner på å ta med et slikt fat. Det er ikke nødvendig å bruke det på CO2 slik bildet viser.
    xover

Så oppsummert kan man velge hva man vil uten at det får noe større konsekvenser for bruken. Jeg begynte med Corny og gikk over til bryggeri fat av den enkle grunn at det var færre pakninger/lekkasje muligheter. Samt at de er mer solid materiale, det samme er koblingene. Her er mitt «turoppsett»
turoppsett