Som de fleste vet er det gjæren som lager ølet vårt, vi bidrar godt med produksjon av vørter men det er bare forberedelsen. Det finnes mange måter å ta vare på og gjenbruke gjær. Det vanligste er nok vasking og topphøsting.
Jeg er egentlig ikke fan av å vaske gjær, flaskedagen er lang nok. Samt faren for å få noe snusk oppi. Jeg er heller ikke fan av å åpne gjæringskaret under prosessen så dette er min enkle måte.
Jeg lager heller litt større starter enn det jeg trenger og fyller på et glass/rør for korttidslagring og en petriskål med agar for langtidslagring.
Så er det dette med holdbarhet. Skal ikke begi meg dypt inn i materien for jeg teller ikke celler.

Men den er laaaaang.


Fant et rør WLP-002 med best før dato: 30.04.15, noe som indikerer at den ble dyttet oppi røret 30.12.14.
Første step var på 0,5L 1.020 vørter.

Så laget jeg 1,7L 1.047 vørter til step 2 og dumpet alt oppi uten dekantering. Etter 12 timer på røreren ser det slik ut:

wlp-002
På denne måten slipper jeg å kjøpe samme gjær mer en en gang, og det er ganske praktisk å kunne gå i kjøleskapet å hente gjær til starter uten å være avhengig av åpningstider.